Kako, zašto i gdje je Kona nastala

Tvrtka Kona Bikes osnovana je 1988. godine u Fernandaleu, Washington i Vancouveru, Kanada, području koje obuhvaća neke od najzahtjevnijih staza na svijetu. Gotovo vertikalni spustevi, usponi i blatne skliske staze obrasle kvrgavim korijenjem predstavljaju jedinstven izazov kojem zaposlenici Kone svakodnevno prkose.

Taj uzbudljiv okoliš vrlo je oštar prema vozačima i opremi, idealan za testiranje okvira i komponenti bicikala. Bicikl koji podnosi uvjete divljine sjevernog Pacifika, pod teretom zahtjevnog Koninog testnog vozača, može podnijeti bilo što!

No, zašto onda američko-kanadska tvrtka ima havajsko ime? Ime tvrtke potječe od vlasnikove ljubavi prema mjestu Kailua-Kona na Havajima. Ono je, zapravo, posljedica fascinacije svime sto je vulkanskog porijekla. Tvrtka je smještena na sjevernom rubu planinskog niza vulkanskog porijekla, Cascade Mountain Range, koji se pruža niz pacifičku obalu od Kanade do sjeverne Kalifornije. Havajski otoci dio su tog vulkanskog lanca pa je ime tvrtke sasvim prirodan izbor. Tako su i bicikli dobili imena prema imenima vulkana ili pak prema nekim havajskim izrazima, kao što su Cinder cone, Explosif, Hei Hei (havajski: “utrka”), Hahannah (havajski: “vruće”), Fire Mountain, Hot, Lava Dome i Kilauea (nazvan po havajskom vulkanu). S vremenom su imena počela dobivati šaljiv i ironičan prizvuk, poput onih Stinkyja i Coilera. Neki od prvih full suspension bicikala nazvani su Sex One, Sex Too i Sex Three, ali od njih su odustali nakon pritužbi. Nakon što im nitko nije prigovorio za nazive poput Stab i Shred, Konini zaposlenici šalili su se na račun toga, govoreći kako je nasilje prihvatljivije od seksa.

Ponosna povijest: Nije tajna da većina vozača posjeduju Konu. Od 80-ih do modernog doba, Kona je duboko u planinskom biciklizmu.

Prvi Konini bicikli bili su prilagođeni i bazirani na osobnim sklonostima osnivača tvrtke – Jacoba Heilbrona, Dana Gerharda i MTB prvaka Joea Murraya. Heilbron i Gerhard još uvijek vode tvrtku. Tradicionalna izrada specijalnih, pouzdanih bicikala ostala je do danas osnova proizvodnje.

Tvrtka Kona Bikes poznata je po svom angažmanu u promociji biciklizma. Kona podupire International Mountain Biking Association od 1994. godine, a u skladu s tim pokrenula je i brojne projekte potpore, uključujući Kona Buck-A-Bike program, Kona Bro Deal program, Interbike bowling tourney i Kona/IMBA Freeriding program financiranja. Kona/IMBA Freeride potpora pomogla je klubovima diljem Amerike i Kanade u postavljanju freeride elemenata na biciklističkim stazama, kao i u izgradnji dirt jumpova u bike parkovima.

2006. godine Kona započinje svoj najveći projekt promocije biciklizma do danas: Bike Town Africa. Kona Africabike izrađen je u suradnji s farmaceutskom tvrtkom Bristol-Myers Squibb. Dizajniran je specijalno za radnike zdravstvene skrbi koji brinu za afričke pacijente oboljele od AIDSa dostavljajući im lijekove i potrebnu pomoć.

U 2008. godini Kona sponzorira IMBA Epic Rides program, podupirući četiri utrke kroz Sjedinjene Države i Kanadu.

Model Jack-the-Snake osvojio je američko cycclo-cross prvenstvo, s vozačima poput Anne Knapp i Ryana Trebona, i kanadsko prvenstvo s Wendy Simms. Kona sklapa brojna partnerstva s biciklističkim parkovima, u prvom redu s Whistler Blackcomb Bike parkom u Whistleru. Ostali parkovi-partneri smješteni su u Australiji i Italiji. Kona Factory Team sudjeluje u utrkama na Svjetskom kupu, NORBA-i i Maxxis International Circuitu, i to u downhill, cross-country, cyclo-cross, freeride, dirt jump i four-cross disciplinama.

Jacob-Jake the snake-Heilbron bio je i ostao dio kanadske i međunarodne biciklističke industrije. Otkako je predstavio prvi mountain bike (Ritchey) u Kanadi 1980. godine, njegova industrija sve više raste. U međuvremenu je postao suosnivač Canadian Off-Road Bicycle Association, osnovao najstariju brdsku utrku u Kanadi- Vedderrmountain Classic i organizirao prvo Canadian MTB prvenstvo 1984. godine. Od 1988. do danas Jake je zajedno s Danom i ekipom Kone izbrisao mnoge međunarodne granice prodajom u 30 zemalja širom svijeta i uveo Konu među prvih 10 biciklističkih tvrtki u Americi.