APSORPCIJA UDARCA

Kada glava udari u tlo, dobra je ideja imati nešto između nje i tvrde površine. U idealnom slučaju, to bi trebalo biti nešto što je u stanju apsorbirati dio energije udarca. Ovdje su kacige prilično korisne. Kaciga je dizajnirana da pukne prilikom udarca glavom. U osnovi, događa se ovo…

Kada glava udari u prepreku (udarac u tlo, zid, stablo, itd.), nosi izvjesnu količinu energije, ovisno o brzini kojom se kreće. Ta energija je prilikom zaustavljanja usmjerena prema glavi. Da bi apsorbirala dio te energije, struktura kacige se mora deformirati, osiguravajući time što manja oštećenja glave. Deformacija kacige također postepeno usporava kretanje glave, umjesto da glava iznenadno stane u mjestu. Stupanj usporavanja je minimalan, ali izuzetno važan – mozak je “slobodan” unutar lubanje i udarac ili trzaj može rezultirati oticanjem, pritiskom i oštećenjem mozga.

Dakle, kacige pucaju da bi apsorbirale energiju i postepeno usporile kretanje glave. To smanjuje silinu udarca glavom, te umanjuje rizik od ozljede lubanje i mozga. Slijedeći put kad padnete s bicikla i razbijete kacigu, nemojte se opterećivati kako je lako pukla. Kacige su dizajnirane da budu žrtvovane.